Hodina chemie v pivovaru se tradičně líbila :-)
24.6.2024 | Aktuality
V pondělí v rámci hodiny chemie jsme byli na exkurzi v přerovském pivovaru ZUBR. V rámci bezpečnosti a hygieny dostal každý reflexní vestu a síťku na vlasy, tím naše výprava po pivovaru započala.
Jako první jsme nahlédli do varny. Zde se mísí a zahřívá rozemletý slad s vodou. Přitom vznikají zkvasitelné cukry – rmutování. Tento roztok se dále scedí, zůstane tekutá část (sladina) a vedlejší produkt (mláto), který se uskladňuje na nádvoří ve velkém sile. Používá se jako přídavek do krmných směsí pro zvířata. Ke sladině se přidá chmel a povaří se. Vzniklá mladina za pomocí pivovarských kvasnic se nechává kvasit tradičním a nejkvalitnějším způsobem v otevřených kádích, na které jsme mohli nahlédnout a zacítit počáteční vůni piva. Mladé pivo je uloženo ve sklepě v tancích, kde následně zraje, dostává konečnou podobu a chuť pod vedením sládka Ing. Nataši Rouskové. Na závěr jsme nakoukli do stáčírny. Zde se pivo filtruje, pasterizuje a stáčí do sudů, lahví a plechovek, které míří na trh.
Nejvíce se mi líbila nová varna a typická vůně chleba po celém pivovaru. Ocenil jsem, jak ze složitého chemického procesu může vzniknout tak kvalitní mok. Což potvrzuje ocenění v soutěži o nejlepší světlý ležák, který loni získal opět pivo Gradus.
Marek Černošek (3b)